Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Letošní Den Policie ČR byl organizován v historickém duchu u příležitosti 100 let vzniku republiky.

Snahou Vazební věznice Ostrava bylo přiblížit veřejnosti nejen aktuální výstroj a výzbroj příslušníků, používané donucovaní prostředky, zbraně a část vozového parku, ale také představit alespoň část vězeňské historie.

V této souvislosti se podařilo získat a ve vlastní režii zrekonstruovat historické dřevěné celové dveře. Tento typ dveří byl používán od druhé poloviny 19. století do první poloviny 20. století u cel samovazby ve věznicích krajských trestních soudů a trestních ústavech (trestnicích). V uvedeném období byly cely samovazby používány k výkonu vyšetřovací vazby, umísťování trestanců po nástupu k výkonu trestu žaláře před zařazením do příslušné disciplinární třídy, zostřenému výkonu trestu žaláře na základě rozsudku a výkonu disciplinárního trestu samovazby. Naše poděkování patří Krajskému soud v Ostravě, který dveře Vazební věznici Ostrava věnoval. Podle dobové fotografie se do rekonstrukce zapojili odsouzení muži – stolaři a zámečníci, kteří zrenovovali původní nátěr i kování. V současné době budou celové dveře instalovány v prostorách vazební věznice.

  

Původní celové dveře rekonstruované odsouzenými muži ve VV Ostrava                                              

               

Fotografie historické cely samovazby v Památníku Pankrác s vybavením z první poloviny 20. století

 

Příslušníky vězeňské stráže byly prezentovány aktuálně používané donucovací prostředky, které vyvolaly zvýšený zájem veřejnosti. Návštěvníci akce si mohli prohlédnout figurínu s historickou uniformou, pro tento účel zapůjčenou ze stálé expozice Vězeňské služby ČR ve Věznici Valdice a figurínu se současným protiúderovým kompletem a štítem.

Prostřednictvím personalisty proběhla na stánku Vazební věznice Ostrava náborová akce za účelem rozšíření povědomí veřejnosti o možnostech profesního uplatnění u VS ČR a to jak na pozice civilní, tak na pozice služební.

Závěrem lze konstatovat, že stánek Vazební věznice Ostrava byl již tradičně velmi kladně vnímán veřejností a jeho návštěvnost se oproti loňskému ročníku ještě zvýšila.

Poděkování patří všem, kteří se na přípravě a úspěšném průběhu akce podíleli.

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X