Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OSTRAVA 25. října (VS ČR) - V neděli se v prostorách za mřížemi Vazební věznice Ostrava ocitlo více než sedmdesát příbuzných zaměstnanců a příslušníků. V dopoledních hodinách proběhly plánované prohlídky prostor, kde slouží a pracují jejich manželé, manželky a rodiče.

15. listopadu uplyne 93 let od kolaudace Vazební věznice Ostrava. U této příležitosti umožnilo vedení vazební věznice příbuzným zaměstnanců a příslušníků navštívit prostory vazební věznice a prohlédnout si místa, která běžně mohou vidět pouze na fotografiích. Manželé, manželky a děti starší patnácti let mohli „na živo“ nahlédnout do prostředí, ve kterém pracují jejich partneři nebo rodiče.  

Zaměstnanci tuto jedinečnou možnost pro své blízké uvítali a využilo ji více jak sedmdesát návštěvníků, kteří se v šesti skupinách během hodinových exkurzí s výkladem, vedených speciálními pedagogy, podívali například do knihovny, na vycházkové dvory a do místností, určených pro realizaci aktivit s vězněnými osobami. Při prohlídce nahlédli do výslechových místností, které v průběhu týdne slouží k realizaci výslechů policejními orgány i do prázdných cel. Měli tak možnost srovnat, jak vypadá vybavení cely standardní, cely určené pro odsouzené nebo cely pro výkon kázeňských trestů.  

V průběhu výkladu byli účastníci prohlídky seznámeni s úlohou vazební věznice v rámci Vězeňské služby ČR, s jejími kapacitními možnostmi i s právy a povinnostmi vězněných osob, které byly pro mnohé doposud velkou neznámou. Návštěvníkům bylo osvětleno, jak je to se zaměstnáváním odsouzených, s účastí na aktivitách nebo k čemu jsou určeny a jak vypadají donucovací prostředky vězeňské služby. Chybět nesmělo ani pár historických a statistických údajů.

Ze zpětné vazby zaměstnanců je zřejmé, že v mnohých rodinných příslušnících zanechala prohlídka hluboký dojem a zároveň respekt z práce, kterou jejich nejbližší každodenně vykonávají.

„mak“

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X