Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OSTRAVA 18. prosince (VS ČR) – Předvánoční přípravy probíhají i ve Vazební věznici Ostrava. Advent je zde časem setkání duchovních, charitativních projektů, přípravy pokladniček pro Tříkrálovou sbírku, pečení cukroví a zdobení vánočních stromečků.

 

Přípravy na nejkrásnější svátky v roce jsou v plném proudu i ve vazební věznici.

Na začátku prosince se v prostorách vazební věznice uskutečnilo setkání dobrovolných duchovních, kteří v průběhu roku docházejí za vězněnými osobami. Kromě dvou kaplanů, kteří jsou zaměstnanci vazební věznice, se na duchovní péči o vězněné podílí Církev adventistů SD, Církev bratrská, Církev římskokatolická a Náboženská SSJ. Setkání duchovních s vedením vazební věznice se stalo každoroční tradicí.  

Muži i ženy ve výkonu trestu odnětí svobody se letos zapojili do projektu Mezinárodního vězeňského společenství „Andělský strom“. Čtrnáct odsouzených využilo možnost obdarovat na Vánoce své děti prostřednictvím zapojení se právě do tohoto projektu. Otcové a mámy, kteří v tomto období nemohou být se svými dětmi a aktuálně si odpykávají trest za svá provinění ve vazební věznici, napsali dětem vánoční dopisy, které napomáhají udržet rodinné vazby. V rámci projektu bude každé dítě vězněného rodiče obdarováno dárkem, který jim rodič nemůže zakoupit nebo na něj nemá finanční prostředky.

Odsouzené ženy každoročně háčkují a šijí drobné hračky a vánoční dekorace, které jsou následně věnovány na charitativní účely. Letošní šité andělky, vánoční skřítky, myšky a další hračky předával ředitel vazební věznice řediteli Charity Ostrava, která hračky využije k obdarování svých klientů azylového domu pro matky s dětmi a sociální rehabilitace ve startovacích bytech.  

K tradičním aktivitám odsouzených v tomto období patří příprava pokladniček pro charitativní Tříkrálovou sbírku, pořádanou každoročně Charitou Ostrava a dále předvánoční úklid odsouzených žen v Domově Sluníčko, který je určen pro seniory. Vycházka v doprovodu odborných zaměstnanců je zaměřená na pomoc s úklidem zahrady i vnitřních prostor, která byla letos završena návštěvou vánočních trhů na Masarykově náměstí v centru Ostravy.

Ženy se pravidelně v předvánočním období věnují přípravě drobných rukodělných dárků pro své blízké, vyrábějí vánoční blahopřání a novoročenky, peče se vánoční cukroví a zdobí se stromky na ubytovnách.  

Kaplani pak pro věřící klienty připravují bohoslužby, které proběhnou přímo na Štědrý den a v případě většího zájmu pak i na začátku nového roku. Poslední adventní neděli, která je letos současně i tou štědrovečerní, stráví ve výkonu vazby či výkonu trestu odnětí svobody téměř 430 vězněných osob. Strava v tento den bude v mnohem podobná té tradiční – vánočka, hrachová polévka, smažené rybí filé a bramborový salát.

„mak“

 

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X