Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OSTRAVA 10. června (VS ČR) – Vězněné osoby hlasovaly ve volbách do Evropského parlamentu

 

Vazebně stíhaní i odsouzení z Vazební věznice Ostrava využili svého volebního práva a v pátek 7. června hlasovali ve volbách do Evropského parlamentu ve speciálně upraveném prostoru v ubytovací části vazební věznice.  

Volby se uskutečnily za přítomnosti členů okrskové volební komise a vězněné osoby hlasovaly do přenosné volební schránky při dodržení všech zásad hlasování. Okrsková volební komise umožnila volit těm, kteří byli nahlášeni do seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu, měli trvalý pobyt na území volebního okrsku číslo 8026 nebo předložili voličský průkaz. S vyřízením voličského průkazu i s vyřizováním platných dokladů totožnosti jsou vždy zájemcům o hlasování nápomocni sociální pracovníci a zaměstnanci správního oddělení již v období před volbami.

Občané jiných členských států Evropské unie mohli být také zapsáni do seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu vedeného ÚMOb. Moravská Ostrava a Přívoz, ale to jen v případě, že byli pro tyto volby v seznamu vedeni na základě své žádosti v místě trvalého nebo přechodného pobytu.

Z celkového počtu 428 vězněných osob, umístěných ve Vazební věznici Ostrava v pátek ke čtrnácté hodině odhlasovalo 99 voličů z 395 oprávněných. Voliči, kteří byli nově přijati do ukončení hlasování v sobou, mohli hlasovat už pouze na voličský průkaz. Žádná vězněná osoba s voličským průkazem však do vazební věznice nebyla přijata.

„mak“

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X