Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OLOMOUC 23. července (VS ČR, Výstaviště Flora Olomouc) – Dne 21. července se sedm odsouzených z Vazební věznice Olomouc podílelo na úklidu Výstaviště Flora Olomouc, což představuje významný krok k jejich resocializaci a prospěšnou činnost pro širší společnost.

Extramurální aktivity, jako byla tato realizovaná na výstavišti, mají mnoho pozitivních dopadů jak na jednotlivé odsouzené, tak na komunitu, ve které jsou tyto aktivity realizovány. Jedním z hlavních přínosů je možnost pro odsouzené znovu se začlenit do společnosti a osvojit si pracovní návyky a dovednosti, které mohou využít po ukončení výkonu trestu. Práce na veřejně prospěšných místech, jako je Výstaviště Flora Olomouc, poskytuje odsouzeným praktické zkušenosti, zvyšuje jejich sebevědomí a umožňuje jim vidět konkrétní výsledky své práce.

Pro společnost představuje zapojení odsouzených do úklidu a údržby veřejných prostor výraznou úsporu nákladů. Místo najímání externích firem mohou obce a města využít pracovní sílu, která je k dispozici v rámci vězeňského systému. Tím se nejen šetří finanční prostředky, ale zároveň se podporuje myšlenka, že každý jednotlivec, i ten, který se dopustil trestného činu, může přispět ke společnému blahu.

Dalším významným aspektem je zlepšení vztahů mezi vězeňskou populací a širší komunitou. Když lidé vidí, že odsouzení aktivně přispívají k údržbě veřejných prostor, může to přispět k lepšímu vnímání těchto jedinců a snížení stigmatizace spojené s vězeňskou minulostí. To může mít pozitivní vliv na reintegraci odsouzených do společnosti po propuštění.

Z pohledu resocializace odsouzených je také důležité, že podobné aktivity přispívají k rozvoji sociálních dovedností a zodpovědnosti. Práce ve skupině, komunikace s nadřízenými a plnění zadaných úkolů jsou klíčové aspekty, které mohou pomoci odsouzeným lépe se připravit na život po výkonu trestu.

red

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X