Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Ve Vazební věznici Olomouc proběhly v pátek volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Voleb do Poslanecké sněmovny ČR se mohou zúčastnit vězněné osoby, které jsou státními občany České republiky a dosáhly věku nejméně 18 let. Volit může každý vězeň, který je zapsán v seznamu voličů vedeného obecním úřadem v místě dislokace vazební věznice, je-li hlášen k trvalému pobytu v jejím volebním okrsku, nebo na základě vydaného voličského průkazu, je-li veden v jiném volebním okrsku. Informace o jednotlivých politických stranách a jejich kandidátech mohly vězněné osoby získat prostřednictvím sledování televize, poslechu rozhlasu či z denního tisku, který mohou odebírat.

První hlasovací lístek byl vhozen do přenosné volební urny před členy okrskové komise kolem půl třetí odpoledne. Své volební právo využilo 13 obviněných a 18 odsouzených, což je asi 15% z celkového počtu 226 oprávněných voličů. Vězněné osoby volily buď pomocí obdržených volebních průkazů ze svých obecních (městských) úřadů dle jejich trvalého bydliště, což v naší věznici bylo 28 z nich, a 3 další vězněné osoby byly uvedeny na zvláštním seznamu voličů.

V porovnání s předchozími volbami před čtyřmi lety se jedná asi o přibližně stejný počet zúčastněných osob, tehdy se jich účastnilo 16 odsouzených a 27 obviněných, co bylo celkem 18% z celkového možného počtu oprávněných voličů.

-maz-

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X