Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OLOMOUC 9. července (VS ČR) – Kancelář Veřejného ochránce práv v souvislosti s aktuálně diskutovaným tématem ve vztahu k dětem vězněných rodičů a jejich možnosti kontaktu připravila informační leták „Jsem máma/táta ve vězení“.

Rodinné vztahy představují klíčový prvek v životě každého jedince, a to zejména pro děti. Když se rodič ocitne ve vězení, představuje to pro rodinu a zejména pro děti významný stres a trauma.

Význam udržování vztahu mezi dítětem a rodičem ve vězení

Kontakt s rodičem, který je ve vězení, má zásadní význam pro psychickou a emoční stabilitu dítěte. Udržování pravidelných kontaktů může pomoci zmírnit negativní dopady, které může mít odloučení na dítě. Mezi hlavní důvody, proč je důležité tento kontakt podporovat, patří:

  1. Psychická pohoda dítěte: Děti, které mají možnost pravidelně se setkávat s rodičem, jsou méně náchylné k depresím, úzkostem a problémům s chováním. Vědomí, že rodič je v pořádku a stále je součástí jejich života, jim poskytuje pocit jistoty a bezpečí.
  2. Posilování rodinných vazeb: Pravidelné návštěvy umožňují udržovat a posilovat rodinné vazby, což je důležité pro budoucí reintegraci rodiče do rodiny po propuštění z vězení.
  3. Vzdělávací a výchovné aspekty: Kontakty s rodičem mohou mít pozitivní vliv na výchovu dítěte, a to i během doby, kdy je rodič ve vězení. Rodič může i nadále hrát roli ve vzdělávání a výchově dítěte, a tím přispívat k jeho celkovému rozvoji.

Možnosti návštěv ve Vazební věznici Olomouc

Vazební věznice Olomouc si je vědoma významu kontaktu mezi vězněnými rodiči a jejich dětmi a poskytuje k tomu vhodné podmínky. Pro návštěvy jsou zde k dispozici dvě návštěvní místnosti:

  1. Velká návštěvní místnost: Tato místnost je určena pro 6 vězněných osob. Vybavení: TV (možnost puštění dětských pohádek), tabule na kreslení + křídy, hračky a stavebnice, dětská kojenecká sedačka (stoleček), dětský stoleček + 4 židličky, pastelky, omalovánky, koberec, obrázky s pohádkovými postavičkami, knížky.
  2. Malá návštěvní místnost: Tato místnost je určena pro 2 vězněné osoby. Je ideální pro intimnější setkání, kdy je potřeba klidnějšího a soukromějšího prostředí pro rozhovory mezi rodičem a dítětem. Vybavení: TV (možnost puštění dětských pohádek), tabule na kreslení + křídy, hračky a stavebnice, dětská kojenecká sedačka (stoleček), dětský stoleček + 4 židličky, pastelky, omalovánky, koberec, dřevěné vyřezané pohádkové postavičky, dětské počítadlo, knížky.

red

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X