Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

OLOMOUC 16. července (VS ČR) – Vedení Vazební věznice Olomouc dlouhodobě podporuje aktivitu pro odsouzené "Chov včel", která se stala již součástí rehabilitačního programu pro odsouzené. Včelaření nabízí odsouzeným příležitost naučit se novým dovednostem.

Jedním z hlavních přínosů chovu včel pro vězněné osoby je rozvoj pracovních a sociálních dovedností. Včelaření vyžaduje trpělivost, pečlivost a schopnost týmové spolupráce. Vězni se učí, jak správně zacházet s včelami, jak pečovat o úly a jak sklízet med. Tyto dovednosti mohou být velmi užitečné nejen při práci ve včelařství, ale i v jiných oblastech pracovního života.

Dalším významným přínosem je terapeutický efekt práce se včelami. Kontakt s přírodou a péče o živé tvory mohou mít pozitivní vliv na psychický stav vězňů, snižují stres a pomáhají budovat pozitivní vztah k práci a odpovědnosti. Včelaření také nabízí smysluplnou činnost, která může napomoci zlepšit sebevědomí a sebeúctu vězněných osob.

 

V rámci včelařského kroužku se vězni učí celou řadu praktických a teoretických dovedností. Mezi ně patří:

Základy včelařství: Vězni se seznámí s biologií včel, fungováním včelího společenstva a významem včel pro ekosystém.

Péče o úly: Naučí se, jak správně zakládat a udržovat včelí úly, jak chránit včely před nemocemi a škůdci a jak zajistit vhodné podmínky pro jejich rozvoj.

Sklizeň a zpracování medu: Vězni získají praktické zkušenosti s technikami sklizně medu, jeho zpracováním a skladováním. Tato část zahrnuje i základy hygieny a bezpečnosti práce při zpracování potravin.

Výroba včelích produktů: Které následně mohou při návštěvě předat svým blízkým.

 

Dovednosti získané ve včelařském kroužku mohou vězňům pomoci při jejich reintegraci do společnosti, zkušenosti s péčí o včely a výrobou včelích produktů mohou být atraktivní pro zaměstnavatele v oblasti zemědělství, potravinářství nebo maloobchodu.

Včelařské dovednosti mohou také inspirovat některé vězně k založení vlastního malého podnikání, což může být důležitým krokem k získání nezávislosti a stabilního života. Podpora malých včelařských podniků je navíc prospěšná pro celou společnost, protože včely hrají klíčovou roli v opylování rostlin a udržování biodiverzity.

 

red

Sdílet článek

Facebook
Platforma X