Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Liberec 15. října 2018 (VS ČR) – V pátek 12. října proběhlo jednání Poradní komise ředitele vazební věznice. Hlavním tématem bylo zajišťování zdravotní péče v podmínkách Vazební věznice Liberec.

Poradní komise ředitele, jejímiž členy jsou odborníci působící v oblasti práce s pachateli trestných činů a osobami se sociálně patologickým nebo obdobným rizikovým způsobem chování, je vnímána jako vnější prvek kontroly a jejím úkolem je navrhovat doporučení, která bezprostředně reagují na aktuální situaci ve věznici. Její členové se tak spolupodílí na naplňování účelu výkonu trestu a výkonu vazby.

Dlouhodobě je jako jedno z problematických témat v celé vězeňské službě vnímáno zajištění lékařské péče a to zejména po linii chybějících nebo přesluhujících praktických lékařů. Přestože k 1. 7. 2018 nastoupila do vazební věznice nová lékařka a zdravotnické středisko tak výrazně posílilo, je obecně a dlouhodobě personální situace v této oblasti neuspokojivá. Aktuální problémy zdravotní péče ve vězeňské službě během jednání prezentoval i ředitel Věznice Stráž pod Ralskem plk. Blahník.

Personální situace na lékařských i nelékařských pozicích, eskorty do civilních i vězeňských zařízení, spolupráce se záchrannou službou, lékařskými zařízeními v Liberci, včetně privátních ordinací, na tato témata probíhala při pátečním odpoledni rozsáhlá diskuse. Diskuse byla vedena poměrně zeširoka z různých úhlů pohledu, neboť kromě vedení vazební věznice, ředitele Věznice Stráž pod Ralskem a stálých členů poradní komise, byli přítomni i hosté z řad zdravotnických odborníků. Pozvání přijali ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje MUDr. Luděk Kramář, MBA, Petr Matějička, vedoucí ZOS ZZS LK, lékařský ředitel a primář Oddělení psychiatrie KNL MUDr. Jaromír Hons, PhD., psychiatrička MUDr. Petra Kordová, ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví KHSLK MUDr. Jana Pilnáčková, ředitelka odboru protiepidemického KHSLK  MUDr. Jana Prattingerová a vrchní referentka oddělení protiepidemického Martina Tvrzníková, Dis..

Na závěr jednání, které bylo dle vyjádření diskutujících velice zajímavé a přínosné pro všechny zúčastněné, proběhla prohlídka prostor vazební věznice.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.