Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

V pondělí 19. června se ve Vazební věznici Liberec konal WORKSHOP zaměřený na problematiku „postpenitenciární péče“.

Přeplněné věznice, které chrlí ze svých bran ročně stovky odsouzených zpět na svobodu, kde je však mnohdy nikdo s otevřenou náručí nečeká, problémy s nalezením ubytování, práce, léčbou drogové závislosti a další problémy spojené s propuštěním těchto lidí z výkonu trestu odnětí svobody bylo tématem workshopu, jež se konal za zdmi liberecké vazební věznice.

Workshopu, který za Vazební věznici Liberec připravilo a organizovalo oddělení výkonu vazby a trestu, se zúčastnila řada organizací z libereckého kraje. Probační a mediační službu ČR reprezentovala vedoucí střediska Liberec, dále na workshop zavítal kurátor pro dospělé – odborný sociální pracovník odboru sociální péče Magistrátu města Liberec. Neziskový sektor zastupovali hosté z Centra ambulantních služeb Advaita, Terapeutické komunity Advaita v Nové Vsi, Mostu k naději Liberec (K-centrum, Dům Na Půl Cesty), spolku Laxus a dorazili rovněž zástupci Člověka v tísni, ale i organizace Návrat – azylový dům Speramus.

Po přivítání a úvodním slovu ředitele vazební věznice plk. Mgr. Jana Hladíka následovala prezentace odborných zaměstnanců oddělení výkonu vazby a trestu zaměřená na práci s kriminogenními riziky v kontextu přípravy na propuštění odsouzených z výkonu trestu odnětí svobody, jež v podstatě začíná již prvního dne uvěznění, prezentace představila rovněž problematiku risk assessmentu, byly představeny jednotlivé druhy programů zacházení ve vztahu k rizikům a na ně navazující aktivity a programy, zmíněna byla rovněž dosavadní spolupráce s neziskovým sektorem a dalšími organizacemi státní sféry. Závěr prezentace byl pak zaměřen na konkrétní situace a problémy, se kterými se vězněné osoby v průběhu věznění a po svém propuštění potýkají. Jelikož vazební věznice s některými neziskovými organizacemi spolupracuje již delší časové období, bylo možné tato témata uchopit komplexně a podívat se na ně také obrácenou optikou – a to pohledem zvnějšku. Řada odsouzených totiž po svém propuštění zavítá do některé z přítomných organizací, kde následně naváže spolupráci a kam pak pravidelně dochází. V rámci diskuse byla směřována řada otázek i na zaměstnávání vězněných osob a možnosti splácení jejich dluhů již během pobytu ve výkonu trestu, zacházení se specifickými skupinami odsouzených a obviněných a rovněž i na nadcházející změny legislativy v oblasti vězeňství. Prezentaci poté doplnila komentovaná prohlídka vybraných prostor vazební věznice se zaměřením na prostory určené k realizaci aktivit programu zacházení, terapie.

Zaměstnancům vazební věznice není lhostejné, co s odsouzenými po jejich propuštění bude, zda se jim podaří začlenit se zpět do společnosti či zda se opět navrátí ke svému „starému“ způsobu života, i to byl ostatně jeden z důvodů, proč se uskutečnilo toto setkání, neboť role neziskového sektoru je právě v tomto případě nezastupitelná.

Mgr. Bc. Jakub Valenta speciální pedagog

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.