Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Dne 16. 2. 2018 absolvovali určení příslušníci VS ČR z Vazební věznice Liberec, v součinnosti s HZS Libereckého kraje – stanice Liberec a Jablonec nad Nisou, periodické školení nositelů dýchací techniky. Teoretický a následný praktický výcvik proběhl ve speciálním polygonu Hasičského záchranného sboru stanice Jablonec n. N., který simuluje reálné podmínky při požárech, a to zejména úskalí zakouřených prostor, se kterými se příslušníci vazební věznice mohou setkat v praxi.

Teoretická příprava byla zaměřena na klíčové zásady při hasebních zásazích a evakuaci osob. Proběhlo základní poučení k bezpečnosti při výcviku a uživatelská kontrola dýchací techniky. Praktickou část zahájili příslušníci fyzickou zátěží se zásahovou výstrojí a dýchací technikou při výstupu na hasičskou věž a stahování kladky na čas. Až po splnění povinné zátěže mohli příslušníci přejít do polygonu. Hlavním úkolem bylo provedení záchrany a evakuace osob ze zakouřeného prostoru a poskytnutí informace o průzkumu z místa zásahu.

Polygon je tvořen klecovou konstrukcí s mnoha náročnými překážkami. Leze se zde po žebřících, plazí se zúženými místy, jsou tu dvířka a poklopy, slepé uličky, uzávěry energií a další obvyklá domovní zařízení. Vše je ztíženo úplnou tmou a zakouřením místností, které narušují jen občasné záblesky stroboskopických světel a depresivní hudba z ozvučení. Při pohybu v polygonu byl hlavní důraz kladen na součinnost a komunikaci členů skupiny mezi sebou. Zasahující dvojice nebo skupina se nesmí nikdy rozdělit a postupuje vždy v týmu. Vzájemná spolupráce, například při průlezu úzkým tunelem, je nezbytná.

Po splnění úkolů v polygonu následovala orientační kontrola zdravotního stavu a zbylé množství vzduchu v tlakových lahvích. Samozřejmostí pak byla nezbytná údržba použité výstroje a techniky.

Na závěr patří poděkování participujícím členům HZS za jejich ochotu, profesionální lektorskou a technickou pomoc při celkovém zabezpečení výcviku.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.