Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Liberec – 25. dubna 2019 (VS ČR) - Ve dnech 24. a 25. dubna se příslušníci Vězeňské služby ČR z Vazební věznice Liberec zúčastnili, pod vedením profesionálů z Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, periodického výcviku nositelů dýchací techniky. Rizika zakouřených prostor a zplodin při požárech patří mezi největší nebezpečí, která mohou příslušníky při výkonu služby ohrozit. Z tohoto důvodu vedení věznice klade vysoké nároky na komplexní odbornou připravenost svých zaměstnanců ve schopnosti řešit i úkoly spojené se služebními zásahy s autonomní dýchací technikou.

Praktický výcvik proběhl ve specializovaném polygonu stanice HZS v Jablonci nad Nisou, kde lze simulovat podmínky zásahů v zakouřených prostorech při požárech, se kterými se příslušníci vězeňské služby bohužel setkávají občas i reálně. Prvotní teoretická příprava byla zaměřena na klíčové zásady při hasebních zásazích a evakuaci osob z požáry zasažených prostor. Následovalo základní poučení k bezpečnosti při výcviku a uživatelská kontrola dýchací techniky. Cvičící pak v polygonu vyzkoušeli, jak osobní ochrannou výstroj a výzbroj, tak součinnost a pohyb za podmínek, které tréninkové centrum simuluje.

Polygon je tvořen klecovou konstrukcí, ve které čeká komplex náročných překážek a úkolů. Leze se zde v plné výstroji po žebřících, plazí se zúženými místy, jsou tu dvířka a poklopy, slepé uličky, uzávěry energií a další obvyklá zařízení staveb. Vše je ztíženo úplnou tmou a hustým zakouřením místností, které narušují jen občasné záblesky stroboskopických světel a rušivá hudba z ozvučení. Při pohybu je hlavní důraz kladen na součinnost a komunikaci cvičících mezi sebou. Zasahující dvojice nebo skupina se nesmí nikdy rozdělit a postupuje vždy v týmu. Vzájemná spolupráce, například při evakuaci zraněného do bezpečí, a první pomoc je klíčová.

Po splnění fyzicky a psychicky náročných úkolů v terénu, následovala orientační kontrola zdravotního stavu cvičících. Samozřejmostí pak byla řádná údržba výstroje a techniky po použití.

Na závěr patří, již tradiční, poděkování participujícím členům HZS za jejich ochotu, profesionální lektorskou a technickou pomoc při celkovém zabezpečení výcviku příslušníků Vazební věznice Liberec.

  foto - Vězeňská služba ČR

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.