Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Štáb České televize, pod vedením režiséra a dokumentaristy Jaroslava Kratochvíla, využil ve dnech 19. a 20. září prostor historické budovy k natáčení dokumentu o poválečných procesech s nacisty a kolaboranty s pracovním názvem „Proti národní cti“.

Vazební věznici si Jaroslav Kratochvíl nevybral náhodou. Budova věznice byla postavena v letech 1874 – 1877 a sloužila jako soud s věznicí, a to i v průběhu 2. světové války, kdy patřil Liberec do Sudet. Těsně po válce se zde konaly Mimořádné lidové soudy a nejzávažnější trestné činy byly trestány smrtí. Pro dokreslení autentičnosti pocitů vězňů v poválečných procesech využili filmaři ČT prostory vazební věznice, ve kterých odsouzení dle dostupných materiálů čekali na svou popravu. Část natáčecího dne pracoval štáb na současném vycházkovém dvoře odsouzených, kde byla tehdy umístěná šibenice, a kde docházelo k vykonávání těch nejpřísnějších trestů.

Události poválečných let, které zmapovali oslovení historici, dokresluje obraz vězeňských zdí. Dokument budou moci diváci zhlédnout během příštího roku na některém z programů České televize.

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.