Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Vazební věznice Liberec umožňuje v rámci realizace programu prevence kriminality žákům základních a studentům středních škol exkurze. Při této příležitosti je mládež seznamována s výkonem trestu odnětí svobody a s podmínkami vazebně trestně stíhaných osob.

Exkurze pořádá vazební věznice zpravidla pro liberecké střední školy. Studenti během návštěvy dostávají formou powerpointové prezentace základní informace o vězeňském prostředí, o systému a právním zakotvení Vězeňské služby České republiky a v neposlední řadě o práci příslušníků i občanských zaměstnanců vězeňské služby. Studenti se dozvídají o základních právech a povinnostech vězněných osob a konkrétních podmínkách pobytu v liberecké věznici. Následně si všichni mohou ve vězeňské části vyzkoušet ,,na vlastní kůži“ pocity z uvěznění mezi čtyřmi stěnami ve vazební cele. Při prohlídce věznice studenti prochází přes bezpečnostní rámy a katrové dveře, což už samo o sobě často vyvolává pocit tísně ze ztráty svobody a volnosti.

Návštěva bývá doplněna o besedu s vybraným odsouzeným, který dobrovolně vypráví svůj životní příběh. Zpravidla se jedná o odsouzeného ze specializovaného oddílu, určeného pro odsouzené s poruchou chování či poruchou duševní, který je ve věznici za násilný trestný čin, často spáchaný pod vlivem návykové látky. Účastníci mají poté možnost se odsouzeného dotazovat a debatovat s ním o jeho životních krocích a o tom, co prožívá ve vězení. Časté dotazy jsou směřovány na skutečnost, zda je dotyčný připraven odolat návykovým látkám, a jak bude řešit svoji životní situaci po propuštění. Diskuzi vždy vede a doplňuje odborný zaměstnanec oddělení výkonu vazby a trestu. Důležitou součástí besedy je připomenutí trestní odpovědnosti mladistvých a možné dopady šikany, užívání alkoholu a jiných návykových látek, včetně kouření.

Smyslem těchto akcí není v hlavách těchto mladých lidí vyvolat strach nebo pocit, že uvěznění se dá přežít, ale přimět studenty přemýšlet o tom, jaké to je, když člověk ztratí svobodu, soukromí, rodinu, přátele a současně mezi studenty rozšířit povědomí o odpovědnosti za protiprávní jednání.

Podle ohlasů, které vazební věznice získává od spolupracujících škol, zanechává návštěva věznice ve studentech silný dojem, o kterém ještě několik dalších dnů či týdnů na školách debatují s pedagogy a mezi sebou. Najdou se i jedinci, které tato návštěva inspirovala natolik, že po ukončení vzdělání našli své profesní uplatnění u vězeňské služby…..a to nás velice těší.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.