Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Liberec 14. září 2018 (VS ČR) – Dlouhodobá spolupráce odsouzených zařazených do bezdrogové zóny se standardním zacházením a odsouzených pravidelně využívajících služeb poradny drogové prevence, či některé z nestátních neziskových organizací, vyvrcholila dne 11.09.2018 absolvováním tzv. zátěžové aktivity.

Vybraní odsouzení pod vedením speciálního pedagoga Mgr. Bc. Valenty a psycholožky Mgr. Revákové absolvovali 14,5 km dlouhý pochod, který odstartoval v Horním Hanychově v Liberci. Odsouzené a zaměstnance zde čekala první, opravdu velká, výzva – pěší výstup na Ještěd po svahu přímo pod lanovkou. Říká se, že „zátěžovky“ bývají zdrojem pozitivních zážitků, uvolnění a přirozené euforie posilujících odolnost a stmelující skupinu. Naší skupince náročný výstup především ukázal, jaké jsou limity jednotlivých odsouzených, ale také to, jak se dokážou vypořádat s únavou a vyčerpáním. Náročný pochod v ostrém tempu sebou přinesl i vypjatější situace a prověřil tak skupinovou dynamiku. Zejména poslední metry stoupání po prudké kamenné pláni okolo Čertova kamene byly tou pravou zkouškou odolnosti, nebylo slyšet nic než skřípot kamenů pod botami, lapání po vzduchu a místy tiché zaklení. Odsouzení však prokázali značnou míru tolerance a solidarity i se slabšími články naší skupinky, pro odsouzené, kteří nebyli s trasou předem seznámeni, vyžadovaly totiž nepředvídatelné situace v terénu i jistou míru improvizace, docházelo tak k pravidelným interakcím mezi odsouzenými samými, ale i jejich doprovodem. Avšak samotný prožitek a motivace „vše zvládnout“ měl pozitivní vliv na jejich sebedůvěru a sebeúctu. Právě absence pozitivních prožitků bývá u uživatelů drog jedním z důvodů, proč sáhnou po droze, neboť člověk strádající v prožitkové sféře se tuto mezeru snaží zoufale zaplnit. Během „zátěžovky“ tak dostali odsouzení možnost si vyzkoušet a prožít i „jiný“ typ aktivity, než na jaký jsou zvyklí. Prostory vazební věznice sice skýtají řadu možností (kondiční cvičení, míčové hry, keramická dílna apod.), jak trávit volný čas, který odsouzení po skončení svých pracovních povinností, ale i po absolvování speciálně výchovných či vzdělávacích aktivit mají, ale přeci jen aktivity toho typu, které jsou zaměřeny na vytrvalost, lze absolvovat jen vně. Sportovní aktivity obecně mohou člověku posloužit nejen jako výplň volného času, který by jinak mohl strávit např. sháněním peněz na drogu, ale může uspokojit i jeho prožitkovou sféru a tak postupně svou závislost nahradit jinými adaptivními vzorci chování. Mohou se tak naučit žít a prožívat život bez drog (prožitek jako jedna ze strategií zvládání cravingu a euforického spontánního vybavování).

Co říci závěrem? Do vazební věznice se odsouzení vrátili sice tělem unavení, ale s poznáním, že „to jde i jinak“, že něco intenzivního lze zažít i bez drogy.

Vazební věznice Liberec při práci s uživateli návykových látek vychází zejména z Národní strategie protidrogové politiky na období 2010 až 2018, kterou vytváří Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky a z navazujících interních předpisů VS ČR. Kromě pravidelných drogových screeningů a spolupráce při eliminaci průniku drog do vazební věznice se věnují odborní zaměstnanci oddělení výkonu vazby a trestu v rámci poradny drogové prevence i odbornému poradenství, informačnímu servisu a v neposlední řadě i problematice H-R, zastřešují rovněž spolupráci s nestátními neziskovými organizacemi.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.