Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Liberec 5. prosince 2018 (VS ČR) – Před 10 lety vzniklo v liberecké vazební věznici v rámci oddělení výkonu trestu specializované oddělení pro dospělé muže s duševní poruchou a poruchou chování, určené výhradně pro pachatele násilných trestných činů.

Specializované zacházení realizuje v podmínkách vazební věznice tým odborných zaměstnanců složený z psychologa, speciálního pedagoga vychovatele-terapeuta a vychovatele. Hlavním cílem existence a terapeutického zacházení s klienty tohoto oddílu je snížení rizika recidivy klienta, a v tomto smyslu tedy ochrana potenciální oběti. Znamená to zvýšení schopnosti klienta žít po propuštění samostatně a legálně v kontextu našeho společenského systému a převzetí odpovědnosti za vlastní způsob života. V tomto smyslu pracuje specializovaný oddíl v zájmu ochrany společnosti.

Odborní zaměstnanci za sebou mají léta dřiny. Sestavování, vedení a hodnocení intenzivního terapeutického programu zaměřeného na práci s trestnou činností v kontextu životního příběhu pachatele násilného trestného činu každodenně vyžaduje hodiny obětavé práce s nejistým výsledkem. Statistiky však hovoří pozitivně, terapie zaměřená na trestný čin je nejméně dvakrát účinnější než běžný výkon trestu. Specializované zacházení tak má ve vězeňství své místo. Odborným zaměstnancům přejeme do dalšího desetiletí hodně sil, elánu a zasloužený klid na duši.

Kolektiv zaměstnanců získal v roce 2016 ocenění Ministra spravedlnosti, kdy byl v rámci Vězeňské služby ČR vyhlášen Týmem roku 2016.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.