Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Brno, 10. června 2024 (VS ČR) – Brněnská věznice otevírá své brány nejen odborné veřejnosti, ale i studentům vybraných středních a vysokých škol, čímž jim poskytuje jak pohled do zákulisí svého fungování, tak i akčně-interaktivní vzdělávání formou zážitku. Tyto zajímavé, zábavné a zároveň poučné prohlídky ve vazební věznici, která má stejné zabezpečení jako věznice s maximální ostrahou, proběhly od začátku roku více než dvacetkrát. Jedna z exkurzí byla zrealizována i pro zahraniční návštěvníky v anglickém jazyce.

Studenti, kteří se připravují na svou budoucí kariéru ve státní správě a bezpečnostních sborech, měli příležitost nahlédnout do každodenního života ve věznici. Po úvodní přednášce, která představila základní činnosti a úkoly Vězeňské služby ČR a brněnské věznice, následovala ukázka výzbroje a výstroje. A tady začalo to pravé dobrodružství – studenti si mohli vyzkoušet taktické vybavení a dokonce i na vlastní kůži zažít, jaké to je, když vám na ruce cvaknou pouta.

Kromě této živé části programu informovala personalistka věznice studenty o podmínkách pro přijetí do služebního poměru a o výhodách, které Vězeňská služba ČR nabízí. Tento praktický vhled do možné budoucí kariéry byl pro mnohé studenty velmi inspirativní.

Exkurze měla i svou emocionální část. Přednášky pro studenty dříve zajišťovali pouze zaměstnanci věznice: Mgr. Zuzana Bratová, mjr. Bc. Tomáš Podhajský a npor. Mgr. Dušan Raab. Za poslední rok však program obohatily i besedy s odsouzenými, kteří v přednášce pod názvem "Drogy nemají happy end" sdílejí své životní příběhy a varují před nebezpečím užívání omamných a psychotropních látek. Tato část programu, připravená sociální pracovnicí Mgr. Markétou Bendovou, studenty vždy hluboce zasáhla a ukázala jim reálné důsledky špatných životních rozhodnutí. Některé studentky se dokonce neubránily dojetí. V rámci závěrečného vyhodnocení studenti vždy velmi vysoce hodnotí upřímnou a emotivní zpověď odsouzeného, který v závěru zcela otevřeně odpovídá na jejich zvídavé dotazy, které mnohdy neberou konce.

Spolupráce věznice se školami je nejen cenným doplňkem preventivně-výchovných činností a výuky odborných předmětů, jako je penologie, ale i významnou součástí náborové kampaně. V případě spolupráce s odbornou veřejností jde především o navázání vztahů za účelem výměny zkušeností. A návštěvníci? Ti si odnášejí nejen spoustu nových informací, ale i zážitky, na které jen tak nezapomenou.

Autor článku: Mgr. Markéta Bendová – sociální pracovnice

TB

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.