Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Brno, 25. června 2024 (VS ČR) – Kdo by si myslel, že návštěva věznice je vyhrazena pouze pro ty, kteří mají problémy se zákonem, mýlil by se. „Den otevřených dveří“ v brněnské vazební věznici v městské části Bohunice přilákal desítky zvědavých občanů, kteří si přišli prohlédnout místo, kam se obvykle nikdo dobrovolně nevydává.

Ředitel věznice Dušan Gáč umožnil vstup a zorganizování této netradiční akce starostovi městské části Brno-Bohunice, Antonínu Crhovi, který se rozhodl přiblížit občanům, jak to ve vazební věznici skutečně vypadá. A nutno dodat, že jeho iniciativa sklidila obrovský úspěch. Tři skupiny po dvaceti návštěvnících si během prohlídky užily jak odborný výklad, tak i trochu toho tajemna, které v sobě vězeňské zdi mají.


Prohlídku věznice zajišťovala zkušená trojice průvodců: Zuzana Bratová, Tomáš Podhajský a Dušan Raab. Ti nejenže návštěvníky provedli jednotlivými částmi věznice, ale zároveň jim poskytli zajímavé a často i úsměvné příběhy z každodenního života za mřížemi.


První zastávkou byl model věznice, kde návštěvníci dostali základní informace o tom, jak je věznice strukturována, jakou má ubytovací kapacitu a jaký je denní režim vězňů. Následně se návštěvníci vydali na prohlídku samotného areálu. Měli možnost nahlédnout do cel v prostorách, kde je vykonávána vazba, a dokonce i navštívit detenční ústav. Mnozí z návštěvníků byli překvapeni, jak vysoká je úroveň bezpečnosti ve věznici, a zároveň tím, jak poklidná atmosféra a korektní přístup v ní panují.


Celkově se „Den otevřených dveří“ ukázal být velmi zajímavým, netradičním, zábavným i poučným zážitkem pro všechny zúčastněné, přičemž důležitým aspektem akce byl i nábor nových personálních sil. Mnozí z návštěvníků odcházeli s novým pohledem na to, co obnáší život ve vězení, a současně i s úctou k zaměstnancům, kteří se starají o jeho chod. Personál věznice, který, ač často pracuje v oslabených počtech, odvádí neuvěřitelně náročnou a důležitou práci. Den otevřených dveří veřejnosti připomněl, že za zdmi věznice, které míjí na cestě za svými každodenními povinnostmi, pracují lidé, jejichž úsilí a obětavost si zaslouží uznání a podporu. A jak praví staré přísloví, „poznání boří zdi“ – v tomto případě doslova i obrazně.

 
When a Prison is Open Not Only to Criminals but Also to Citizens 

Prague, June 21, 2024 (PS CR) – Anyone who thought that visiting a prison is reserved only for those who have problems with the law would be mistaken. „The open house“ event at the Brno remand prison in the Bohunice district attracted dozens of curious citizens who came to see a place that no one usually visits voluntarily.


The director of the prison, Dušan Gáč, allowed the entry and organization of this unconventional event by the mayor of the Brno-Bohunice district, Antonín Crha, who decided to show citizens what the life inside of the remand prison really looks like. And it must be added that his initiative was met with great success. Three groups of twenty visitors each enjoyed both an expert commentary and a bit of the mystery that prison walls inherently have.


The prison tour was conducted by an experienced trio of guides: Zuzana Bratová, Tomáš Podhajský, and Dušan Raab. They not only led visitors through the various parts of the prison, but also provided interesting and often humorous stories from everyday life behind bars.


The first stop was a model of the prison, where visitors received basic information about how the prison is structured, its capacity, and the daily routine of the inmates. Next, the visitors embarked on a tour of the actual premises. They had the opportunity to peek into the cells in the pre-trial detention wing and even visit the forensic detention center. Many visitors were surprised by the high level of security in the prison and at the same time by the peaceful atmosphere and seemly approach that prevail there.

Overall, „the open house“ event proved to be a very interesting, unconventional, fun, and at the same time, educational experience for all participants, with the recruitment of new personnel being an important aspect of the event.  Many visitors left with a new perspective on what life in prison entails and also with respect for the employees who take care of its operation. The prison staff, who often work understaffed, perform incredibly demanding and important work. „The open house“ event reminded the public that behind the prison walls they pass by on their way to their daily duties, there are people whose efforts and dedication deserve recognition and support. And as the old saying goes, "knowledge breaks down walls" – in this case, both literally and figuratively.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.