Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Praha 30. června 2022 (VS ČR) – Červen tradičně patří k závěrečným zkouškám na všech středních školách v České republice. Na našem Středním odborném učilišti letos úspěšně absolvovalo 162 žáků, z nichž 4 přišli z civilu.

U získaného výučního listu, který je platný ve všech zemích Evropské unie, není patrné, že se student vyučil během výkonu trestu odnětí svobody.

Státní závěrečné zkoušky se skládají ze tří částí: písemné, praktické a ústní. Zadání se liší podle studovaných oborů. Ve školském vzdělávacím středisku Heřmanice, spočívala praktická zkouška v oboru Elektrotechnické a strojně montážní práce, v provedení bytového rozvodu elektroinstalace. V Pardubicích u oboru Kuchař-číšník se vybíralo ze 2 témat, kapustový karbanátek se šťouchanými brambory, kulajda a muffin nebo vepřová játra s rýží, bramborová polévka a muffiny s ovocem a šlehačkou. V Rýnovicích, Valdicích a Stráži pod Ralskem v oboru Obráběč kovů se zhotovoval výrobek dle technické dokumentace. V Kuřimi obor Práce ve stravování studenti připravovali smažený květák s bramborem, gulášovou polévkou a okurkovým salátem. Žáci oboru Dřevařská výroba ve Všehrdech měli za úkol zhotovit dřevěnou stoličku ze smrkového dřeva. A v našem jediném ženském školském vzdělávacím středisku ve Světlé nad Sázavou dělaly ženy v oboru Provozní služby kuřecí řízek s bramborem a perníkem, dále měly za úkol udělat 2 utěrky se svislým a vodorovným poutkem.

Písemné zkoušky probíhají elektronickou formou, kdy každý žák obdrží kód ke spuštění své písemné zkoušky a počítač poté sám generuje každému žáku individuální zadání a otázky. U ústních zkoušek se losuje otázka, kdy má žák chvíli času na přípravu a ucelení myšlenek než usedne před komisí.

Předávání výučních listů se zúčastňují krom našich zaměstnanců a vedení Středního odborného učiliště i odborníci z praxe, vedení jednotlivých věznic či kaplani. Tento rok nás poctili svoji účastí generální ředitel Vězeňské služby České republiky generálmajor Mgr. Simon Michailidis, MBA, ředitel Akademie VS ČR plukovník Ing. František Vlach, Ph.D., MBA, LL.M., ředitel věznice Stráž pod Ralskem plukovník Mgr. Ladislav Blahník, kaplan Mgr. Martin Škoda, zástupkyně ředitele Věznice Heřmanice paní Ing. Aleny Kulové, vězeňský kaplan Dr. Jiří Pavlán, nestor české kuchyně Václav Šmerda, ředitel věznice Plzeň Vrchní rada plk. Mgr. Pavel Kopačka spolu s vedoucím oddělení výkonu vazby a trestu Vrchním komisařem mjr. Bc. Štěpánem Pečeným, 1. zástupce ředitele věznice Všehrdy vrchní rada plk. Bc. Jan Březina, tisková mluvčí věznice Všehrdy Bronislava Vetešníková a odborník z praxe Ing. Martin Kyznar.

„Jedním s cílů vzdělávání by mělo být naučit se, že život je drahocenný“ řekl Abraham Maslow. Doufáme, že k tomu to uvědomění jsme přispěli i my.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X