Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu
Den D nadešel. Bez ohledu na věk studentů i ve Věznici Rýnovice panovala od včerejšího rána určitá nervozita. I přes nedobrovolný pobyt se tu každým rokem vyučí ve dvou a tříletem oboru obráběři. Od počátku měsíce června probíhají ve Věznici Rýnovice závěrečné učňovské zkoušky odsouzených, kteří se učí v místním vzdělávacím středisku. „Jedná se o odsouzené, zařazené do dvouletého učebního oboru Obrábění kovů a tříletého oboru Obráběč kovů,“ doplnila Monika Králová, tisková mluvčí Věznice Rýnovice.

V dílnách vyráběli šestihranný šroub

Písemnou část zkoušky zvládli studenti již v prvním týdnu měsíce června. Po písemkách museli odsouzení prokázat své praktické dovednosti v soustružení a frézování. „Vyráběli jsme podle zadaných kritérií šestihranný šroub,“ podělil se o své dojmy odsouzený Petr. „Docela se mi to povedlo, vždyť jsem se na to připravoval celý rok,“ dodal. Ústní přezkoušení pod dohledem odborné komise probíhalo v rýnovické věznici v pátek. K ústním zkouškám se dostavilo devětatřicet odsouzených.

Na zkoušky se do věznice vracejí

„Úspěšně své studium nakonec ve dvouletém oboru ukončilo 23 odsouzených a ve tříletem 12 odsouzených,“ informovala o počtu úspěšných absolventů Králová. Za zmínku podle ní jistě stojí fakt, že každoročně se paradoxně za vězeňskou bránu vrací v období zkoušek několik bývalých vězňů, kteří byli v průběhu studia podmíněně propuštěni z výkonu trestu. Školu dokončí dálkově. „V loňském roce se jednalo o dva takovéto případy, letos této možnosti nikdo nevyužil,“ sdělila Králová. Kromě výučních oborů mohou vězni ještě absolvovat akreditované počítačové kurzy a kurz vazač knih.

Během výuky bodují i v soutěžích

V rámci školní přípravy se odsouzení zúčastňují také soutěžního klání s civilními školami. Letos se již popáté zapojili do celorepublikové soutěže ve znalostech počítačového kreslení a malování ve 2D a 3D. Zisk první dvou míst v soutěži překvapil nejen pedagogy všech zúčastněných ale i organizátory. Autor: Lenka Klimentová Zdroj: http://jablonecky.denik.cz/zpravy_region/vyucili-se-za-mrizemi-rynovicke-veznice20090612.html

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.