Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu
Závodili s autíčky jako malí kluci. Po ročních přípravách se ve čtvrtek dostali odsouzení ve Věznici Rýnovice, kteří navštěvují Školské vzdělávací středisko obor obráběč kovů, možnost zapojit se neoficiálně do 2. ročníku celosvětového projektu „Formule 1 ve školách“ a po teoretické prezentaci odjeli i regulérní závod jednotlivých modelů. Zdejší studenti Školského vzdělávacího střediska se každoročně účastní soutěží středních škol v počítačovém modelování s výbornými výsledky. Tentokrát jejich úkolem bylo zkonstruovat dle zadaných parametrů na počítačích miniaturu modelu Formule 1. Nejlepší návrhy vyfrézovali na CNC stroji a povrchově upravili. "Přestože neodpovídají věkové kategorii a netvořili vícečlenné týmy, museli dodržet stejná kritéria jako ostatní účastníci. Modely konstruovali na výukových počítačích v programech CAD a CAM ve svém volném čase," mluvčí Věznice Rýnovice Monika Králová.

Na závody přivezli do věznice dráhu

Organizátoři akce do věznice přivezli testovací pětadvacetimetrovou dráhu, na níž jedou modely poháněné stlačeným CO². „Soutěž je vypsána pro věkovou kategorii patnáct až devatenáct let. Proto se jí účastní neoficiálně,“ vysvětlila Ilona Talašová z firmy BPA, která má na projekt licenci. I přesto brali odsouzení věc naprosto vážně. „Jsem zvědav, jak obstojíme v konkurenci s ostatními soutěžícími,“ konstatoval Radovan. Je jedním z pětice odsouzených, jejichž práce je podle poroty skutečně na velmi vysoké úrovni. „Srovnatelné se studenty běžných škol,“ doplnil Josef Malý z 3E Praha Engineering. Podle Malého si museli doplnit řadu i teoretických informací například z oboru dynamika. Pětičlenná porota v první fázi také hodnotila power pointové prezentace a ústní projev soutěžících. "Bylo znát, že jeden ze zdejších studentů má vysokoškolské vzdělání v oboru konstruktér," podotkl Malý. Před porotou odsouzení popisovali průběh návrhu, obhajovali konstrukci a výrobu. Za vše včetně umístění v závodě získávali body, jejichž počet rozhodl o umístění. "Vyhlašuje se i kategorie Nejlepší ústní prezentace, Nejlepší konstrukce modelu a Nejrychlejší model," doplnila mluvčí Věznice Rýnovice.

Pomohli ostatním s výrobou

V dílnách Školského vzdělávacího střediska v Rýnovicích se ale nevyráběli odsouzení jen dvacítku svých formulí. „Zajistili zde výrobní podporu těm týmům, u nichž ve škole nemají frézu a vybavení. Dvě školy se poslaly pouze data a odsouzení jim polotovar z balzy zhotovili,“ upozornila Talašová. "Pracovali v rámci odborného výcviku tříletého učebního oboru obráběč kovů podle zaslaných CAD dat," doplnila Králová.

Civilní týmy se utkají o postup do Londýna

Pro odsouzené účast v projektu Formule 1 ve školách neoficiální prezentací a soutěžním startem ve čtvrtek skončila. Týmy studentů z civilní sféry se však mohou těšit na hodnotné ceny v národních kolech a ve finále. Republikový vítěz pojede příští rok reprezentovat na světový šampionát a bojovat o trofej Bernnieho Ecclestonea a stipendium na Londýnské univerzitě. „Letos v prvním ročníku nastoupí proti třiceti týmům z celého světa studenti z Českých Budějovic,“ dodala Talašová. Autor: Lenka Klimentová Zdroj: http://jablonecky.denik.cz/zpravy_region/vezni-jsou-studentum-zdatnymi-souperi20090813.html

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.