Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu
První dny v učení má za sebou Radek Chlebníček: „Motivace je výuční list. Kuchaře jsem dělal už dřív, akorát jsem se nevyučil, tak proto jsem tady.“ V kuřimské věznici už je půl roku. Za co, to nechce prozradit. Na svoji budoucnost po propuštění z vězení myslí i Emil Veselský, který letos postoupil do druhého ročníku. Nejvíc ho baví samotné vaření, ale i v teorii patří k premiantům – má samé jedničky. A takových je v Kuřimi víc. Učení vzdal po prvním roce jen jeden vězeň. Ačkoli mezi učni jsou vězni s různě přísnými tresty, učitel odborného výcviku Petr Bracek si práci s nimi pochvaluje. „Snaží se, takže je to někdy lepší než s učni ve škole. Mají větší motivaci, protože jim to rychleji utíká. A jsou víc ohraničení kázeňskými postihy než je to ve školství dneska, takže ty odměny a tresty na ně fungují líp jak na učně,“ myslí si Petr Bracek. Najít učitele pro vězně není problém, tvrdí vedoucí školského vzdělávacího střediska Tamara Psohlavcová. Někteří se sice zalekli prostředí, kde jsou samé mříže a zámky, a bojí se i pracovat se samotnými vězni. Výuka se totiž neobejde bez ostrých nožů, horké vody a dalších potenciálních zbraní. Podle mluvčího věznice Milana Novotného se to řeší kontrolami vězňů při odchodu do cel. V kuchyni to ale patří k riziku zaměstnanců, kteří berou rizikový příplatek. Ve věznici v Kuřimi aktuálně vykonává svůj trest 566 odsouzených. Sto sedmdesát sedm z nich pracuje, třiatřicet se učí na kuchaře a několik dalších využívá možnosti celoživotního vzdělávání. Budoucí kuchaři budou učňovské zkoušky skládat příští rok v červnu. O tom, že se vyučili ve vězení, z výučního listu nikdo nepozná. Jestli jim ale pomůže k získání práce, to se ukáže až po propuštění prvních vězňů-absolventů na svobodu.   Zdroj: https://www.vscr.cz/veznice-pardubice/novinky/zaverecne-zkousky-skladali-i-odsouzeni/

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.