Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PARDUBICE 14. června 2024 (VS ČR) – Naše kolegyně ze školského vzdělávacího střediska (ŠVS) Pardubice Ing. Iveta Mrázková je i předsedkyní Komise pro práci s mládeží ČSV, z.s., a připravila společně se zaměstnanci svazu další ročník soutěže Zlaté včely.

V pátek 7. června se sjelo 36 vítězů oblastních kol z celé republiky do SOUV, o.p.s. Nasavrky, aby se utkalo o vítězství v soutěži Zlatá včela a postoupili tak do mezinárodní soutěže IMYB, která se letos koná v Dubaji. Po slavnostním zahájení čekala děti první nelehká disciplína, obhajoba jejich písemných prací, kde popisovaly své poznatky a zkušenosti z oboru včelařství.

Sobotní dopoledne strávili soutěžící na šesti stanovištích, kde měli prokázat své teoretické znalosti z oboru botaniky, mikroskopování, včelařských pomůcek, včelařství a stloukání rámků. Při ochutnávce medů děti určovaly druhy medu z deseti vzorků. Po sečtení bodů ze všech disciplín bylo vyhlášeno šest finalistů, kteří se i s odbornou porotou odpoledne vypravili na včelnici Libáň, kde předvedli své dovednosti a znalosti při práci se včelstvy.

Neděle byla dnem vyhlašování výsledků a předávání cen. Vedle ministra Marka Výborného byli hosty nedělního závěrečného ceremoniálu předseda Podvýboru pro myslivost, rybářství, včelařství, zahrádkářství a chovatelství Josef Kott, poslanec Parlamentu ČR David Kasal, předsedkyně ČSV Jarmila Machová, tajemník svazu František Krejčí a ředitel SOUV-VVC o.p.s. Nasavrky Josef Lojda. Všichni svorně poblahopřáli všem šestatřiceti účastníkům finále Zlaté včely 2024, předali medaile, diplomy a hodnotné ceny – úly, úlovou váhu, medomet a spoustu dalších cen, za což patřilo poděkování všem sponzorům, kteří podpořili letošní ročník Zlaté včely, a tím ji dali punc prestižní akce.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X