Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

V rámci spolupráce VS ČR s Probační a mediační službou pokračuje v tomto roce realizace projektu Křehká šance II. V této souvislosti se ve dnech 20. – 23. února 2019 se uskutečnila zahraniční studijní stáž v Irsku, zajištěná pracovníky irské Probační služby, jíž se zúčastnila také učitelka odborných předmětů Akademie VS ČR kpt. Mgr. Roztočilová, jež v tomto projektu působí ve funkci supervizora.

Irská trestní politika se od české výrazně liší. Pachatelé méně závažné trestné činnosti jsou trestáni alternativními tresty. Na 100 000 obyvatel je v Irsku vězněno pouze 83 osob. T.č. se v irských věznicích nachází cca 4 000 osob, z nich přibližně 400 bylo odsouzeno k doživotnímu trestu.

Skupina 14ti zaměstnanců VS ČR, jež zároveň pracují v projektu Křehká šance II, absolvovala bohatý program. Nejprve jsme byli seznámeni s irským systémem zacházení s odsouzenými, včetně dlouhodobé přípravy na podmíněné propuštění z výkonu trestu odnětí svobody.  Navštívili jsme komplex dvou uzavřených věznic Mountjoy a Dochas v Dublinu, otevřenou věznici Shelton Abbey v obci Wicklow i probační komunitní centrum  Bridge Project v Dublinu, v němž je realizován program povinný pro pachatele závažné trestné činnosti. Na závěr programu jsme v muzeu Kilmainham Gaol shlédli výstavu o vývoji irského vězeňství.

Odsouzení v Irsku nemohou o podmíněné propuštění sami požádat. Na základě splnění zákonných podmínek a motivace pracovníci vězeňské služby vyberou ve VTOS odsouzené, kteří již vykonali v uzavřené věznici trest v minimální délce 8 let. Probační úředníci kontaktují tzv. parolovou radu, jíž tvoří multidisciplinární tým odborníků, jmenovaných ministrem spravedlnosti. Následují pravidelná neformalizovaná setkání určené dvojice pracovníků parolové rady s odsouzeným, jejichž cílem je objektivní posouzení připravenosti odsouzeného na podmíněné propuštění, včetně zhodnocení kriminogenních rizik a potřeb, sledování jeho hodnocení, změn v  postojích a sociálním zázemí. Na návrh parolové rady o případném podmíněném propuštění následně rozhoduje ministr spravedlnosti. U doživotně odsouzených je možné, že po uplynutí minimálně 14ti let pobytu v uzavřené věznici, dojde k přezkoumání jejich situace pracovníky věznice v úzké spolupráci s probačními úředníky. Na základě příznivého hodnocení, po absolvování stanoveného programu, může dojít např. po 2 letech k jejich přeřazení do otevřené věznice, kde pokračuje intenzivní individuální příprava na podmíněné propuštění za pomoci zaměstnanců a mnoha spolupracujících organizací. Po splnění všech podmínek, navržených parolovou radou a schválených ministrem spravedlnosti, může být takovýto odsouzený po dalších cca 2 letech přeřazen do probačního komunitního programu, kde se mu opět dostane všestranné podpory a pomoci, osamostatní se, začne pracovat, případně se vzdělávat a je pod kvalifikovaným dohledem probační služby.

Získané poznatky přispějí k obohacení výuky zaměstnanců VS ČR v kurzech základní odborné přípravy i k další práci v projektu Křehká šance II. Členy skupiny zaujala praxe irské vězeňské služby při ubytovávání a odborném zacházení s odsouzenými, propracovaný motivační prostupný systém pro standardní vězně i pro pachatele závažné trestné činnosti a úzká praktická spolupráce pracovníků věznice a probační služby. Překvapila nás provázanost penitenciární a postpenitenciární péče i skutečnost, že působení na odsouzené není formální, ale je založeno na osobním kontaktu a hlubší dlouhodobé komunikaci a důsledném dohledu. Velký důraz je kladen na praktické a užitečné činy odsouzených pachatelů trestné činnosti, jež vedou k narovnání v komunitě a společnosti. Líbila se nám maximální podpora všestranných kontaktů odsouzených s vnějším světem a důraz na to, že „ lidé si zaslouží šanci“ (= slogan na stěně v prostorách probačního komunitního centra Bridge project). V neposlední řadě jsme oceňovali přátelské a kolegiální vztahy mezi zaměstnanci obou služeb, minimum administrativy a velmi dobré materiální zabezpečení a sociální jistoty pro zaměstnance vězeňské i probační služby a z toho plynoucí skutečnost, že jejich práce je irskou společností vnímána jako čestná a prestižní. Studijní stáž byla pro zaměstnance vězeňské služby ČR v mnohém inspirativní….

 

Autor: kpt. Mgr. Dagmar Roztočilová

Sdílet článek

Facebook
Platforma X