Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 8. února (VS ČR) - Výstavu s názvem Uzamčený svět, představující výtvarné prace, vytvořené vězni pod odborným vedením pracovníků vězeňských služeb v České republice, Německu a Polsku zahájili včera její autoři, zástupci Vězeňské služby ČR i tvůrci stejnojmenného televizního dokumentárního cyklu, na který výstava navazuje. Vystavená díla nejsou prezentací výsledků volnočasové činnosti vězňů, ale výsledkem pedagogické a terapeutické práce s výtvarným projevem, jejímž cílem je kultivace osobnosti a změna životních postojů. Výstavu uspořádala Vězeňská služba ČR ve spolupráci s Českou televizí.

Okolnosti vzniku dokumentárního cyklu i doprovodné výstavy návštěvníkům vernisáže představil generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal, ředitel Vazební věznice Teplice, kde se cyklus natáčel, Petr Blažek, režisér Karel Žalud a další hosté. Ministerstvo spravedlnosti reprezentovala náměstkyně ministra Klára Cetlová, zatímco význam arteterapeutické práce s odsouzenými nastínil kurátor výstavy Jiří Mach. Pod odborným vedením Petra Blažka, který na výstavě také prezentuje několik svých obrazů, vznikla nejvýraznější vystavená díla vězňů. Je to důkazem, že pod zasvěceným vedením a s podporou tvůrčího nasazení mohou i odsouzení vytvořit práce přesahující obvyklou úroveň vězeňské výtvarné tvorby.

Výstava je připravena v návaznosti na stejnojmenný dokumentární film. Tento film režiséra Karla Žaluda byl loni oceněn na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě jako nejlepší český dokument. V současné době je formou šestidílného seriálu vysílán na ČT2. K výstavě je připraven doprovodný program ve formě tří komentovaných prohlídek pro odbornou i širokou veřejnost, během nichž Petr Blažek a kurátor výstavy Jiří Mach provedou světem věznice a specifiky práce s výtvarným projevem odsouzených.

Výstava potrvá od 8. února do 31. března 2019.

Místo konání výstavy: Hotel Květnice, Na Květnici 10, Praha-Nusle (nedaleko od stanice metra Pražského povstání, nebo stanice Palouček tramvaje č. 18 a autobusu č. 193)

Otevírací doba pro veřejnost: denně 10 – 18 hod.

Komentované prohlídky 15. února, 8. a 22. března vždy od 10 hodin.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.