Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 25. června (VS ČR) - Ve dnech 11. – 14. června 2018 se uskutečnila návštěva čtyř zástupců Vězeňské služby Singapuru v České republice. Singapurskou delegaci vedl generální ředitel VS Singapuru, Desmond Chin. Hlavním bodem návštěvy byla podpora Běhu se žlutou stužkou (Yellow Ribbon Run, YRR), který se inspiroval projektem fungujícím v Singapuru již od roku 2004. Irští kolegové naopak přijeli získat zkušenosti s organizací projektu a načerpat inspiraci pro uskutečnění podobné akce ve své zemi.

Na úvod návštěvy se zástupci VS Singapuru setkali na půdě generálního ředitelství s vedením VS ČR v čele s generálním ředitelem Petrem Dohnalem. Diskuse se týkala zejména srovnání vězeňských systémů obou států a inovativním penitenciárním projektům v obou zemích.

V rámci svého pobytu představitelé VS Singapuru navštívili také Vazební věznici Praha-Pankrác a Památník českého vězeňství. Již společně s kolegy z Vězeňské služby a Probační a mediační služby Irské republiky se ve Věznici Valdice seznámili s praktickým fungováním Školského vzdělávacího střediska, zaměstnáváním vězňů, a diskutovalo se i o jejich uplatnění po propuštění. Věznice Jiřice představila hostům tzv. „otevřenou věznici“, unikátní projekt v rámci českého prostředí.

Součástí setkání, která měla představit nejen vězeňskou službu ČR, ale i prostředí restorativní justice, byly i diskuse na půdě Probační a mediační služby ČR a Rubikon Centra.

Pomyslný vrchol programu představovala účast na Běhu žluté stužky ve středu 13. června 2018, který přijel osobně podpořit dokonce i předseda Mezinárodní asociace vězeňských  a nápravných služeb (ICPA), Peter van der Sande. Singapurský tým dokončil štafetu 4x5 km v krásném čase 1:54:24. Tým zástupců VS a PMS Irska zaběhl čas 1:51:05. Obě skupiny běžců nadchla atmosféra ve stanu Yellow Ribbon Run i počet běžců, kteří si letos oblékli černé tričko se žlutou stužkou a podpořili tak hlavní myšlenku projektu – dát lidem s trestní minulostí druhou šanci. Singapurští kolegové vyjádřili radost nad tím, že se projekt původem z jejich země takto rozrostl v srdci Evropy, v hostech z Irska akce zanechala hluboký dojem a nezbývá než jim popřát mnoho úspěchů s realizací podobné myšlenky v jejich domovském prostředí.

         

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.