Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 23. září (VS ČR) – Vězněné osoby se účastnily voleb do Senátu Parlamentu České republiky a do zastupitelstev krajů. Celkem volilo 105 osob.

Do senátu volí odsouzení, obvinění a chovanci, kteří mají zájem se zapojit do voleb a splňují zákonné podmínky. V den voleb ve věznicích bylo celkem 374 vězněných osob, které tyto podmínky splňovaly. Z nich k volbám přišlo 87 osob, což v procentuálním vyjádření znamená 23,26% účast. Počet vězňů, kteří mohou volit v krajských volbách, je jiný, než při volbách parlamentních nebo například prezidentských. Volit totiž mohou pouze obvinění a chovanci. Odsouzení v krajských volbách podle zákona o volbách do zastupitelstev krajů volit nemohou. Do zastupitelstev krajů tedy mohlo volit celkem 597 osob, nicméně o volby byl mezi nimi minimální zájem. Do volebních uren svůj hlas vhodilo pouze 28 osob, což v procentuálním vyjádření znamená 4,69 %.

Volby ve věznicích v České republice se konají přímo v prostorách věznic. Speciální volební místnosti jsou zřízeny v zařízeních, kde jsou vězni umístěni. Proces hlasování je zajištěn tak, aby byl v souladu s volebními pravidly, což znamená, že vězni – oprávnění voliči – mají stejné možnosti a práva jako běžní voliči, avšak s přihlédnutím k bezpečnostním a organizačním omezením spojeným s jejich pobytem ve vězení. Volby do Senátu Parlamentu České republiky se konají každé dva roky, přičemž se vždy obměňuje jedna třetina senátorů. Senát má celkem 81 členů, kteří jsou voleni na funkční období šesti let. V každých volbách je tedy voleno 27 senátorů, což znamená, že každé dva roky se obmění jedna třetina senátorů.

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X