Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 20. září (VS ČR) – Od čtvrtka pomáhá téměř stovka odsouzených v jedné z oblastí nejvíce postižených nedávnými povodněmi. Přímo v Krnově vězni odklízí následky po povodních, v tuto chvíli se soustředí na budovy, jako jsou školy, školky, ale třeba také nemocnice. Jedna z pracovních skupin pomáhá také v pobočce nemocnice v Albrechticích nebo přímo v krnovské nemocnici. Vězeňská služba ČR okamžitě zareagovala na nastalou tragickou situaci. Z více jak 20 věznic, které nebyly zasaženy povodněmi, byli vybráni odsouzení, kteří byli právě za účelem pomoci s pracemi po povodních převezeni do Moravskoslezského kraje. Tento přesun vězňů byl realizován za dva dny. Takto rozsáhlá pomoc je v historii Vězeňské služby ČR unikátní a první svého druhu. Hejtmanům a starostům obcí ji hned na počátku hrozících povodní nabídl generální ředitel vězeňské služby.

Odsouzení, kteří na místo dorazili ve středu, byli toho času první, kteří začali s takto rozsáhlou pomocí Krnovu. Ten se stal symbolem letošních záplav, došlo zde k mohutnému poškození budov, pozemků i přírody. Právě dnes pomáhá v Moravskoslezském kraji 128 vězňů, většina z nich je právě v Krnově. Mezi pomáhajícími odsouzenými je také sedm žen z Věznice Opava. S odstraňováním následků povodní pomáhají každý den zhruba od sedmi hodin ráno a pracují do večerních hodin, dokud je na práci vidět. Vězeňská služba ČR zajišťuje dopravu odsouzených z věznic na místo přidělené práce a zase následný odvoz. Pracujícím vězňům zajišťuje adekvátní ošacení, stravu a případně také ochranné prostředky a dezinfekci. Taktéž bylo pro všechny pracující vězně v povodňových oblastech zajištěno plné očkování na žloutenku typu A a případně tetanu. Možnost očkování je samozřejmě dobrovolná. Mnozí odsouzení také projevili velkou solidaritu v tom, že svoji práci, za kterou jsou finančně odměňováni, vyměnili dočasně za dobrovolnické pomocné práce.  

Do pomoci lidem, které povodně zasáhly, se zapojili samozřejmě také zaměstnanci a příslušníci Vězeňské služby ČR. Jednak byli někteří příslušníci dočasně převeleni do záplavových oblastí, jednak se také připojili k finanční veřejné sbírce, kterou vyhlásili Nezávislý odborový svaz Policie ČR ve spolupráci s Policií ČR a Vězeňskou službou ČR. Společně tak chtějí podpořit všechny příslušníky a zaměstnance bezpečnostních sborů, kteří byli zasaženi živelnou pohromou. Jen v resortu Vězeňské služby ČR bylo povodněmi přímo zasaženo téměř 200 kolegů. Napříč celou Vězeňskou službou ČR byla také vyhlášena materiální sbírka, která bude ukončena právě dnes a ve spolupráci s Českým červeným křížem bude distribuována po potřebných oblastí. Věznice v Moravskoslezském kraji poskytly jimi zajištěnou sbírku přímo Krnovu, aby se přímou distribucí dostala na místo potřebným obyvatelům co nejdříve.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X