Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Festival EHP a Norska, který se konal 21. září 2024 na Výstavišti v Praze Holešovicích, přilákal řadu návštěvníků a nabídl jedinečnou příležitost seznámit se s úspěchy, které přinášejí Fondy EHP a Norska. Tyto fondy, podporované Islandem, Lichtenštejnskem a Norskem, se zaměřují na snižování hospodářských a sociálních rozdílů v rámci Evropského hospodářského prostoru (EHP) a posilování mezinárodní spolupráce mezi evropskými státy. Letošní ročník festivalu symbolicky završil třetí programové období, během kterého se podařilo uskutečnit řadu úspěšných projektů.

Jedním z prezentovaných projektů byla iniciativa Vězeňské služby ČR, zaměřená na Snižování rizik odsouzených prostřednictvím intervenčních programů. Tento projekt byl vybrán Ministerstvem financí ČR, které působí jako zprostředkovatel dotace, aby byl představen širší veřejnosti. Cílem projektu je snížit míru recidivy odsouzených pomocí intervenčních programů, které pomáhají zlepšit jejich resocializaci a přípravu na návrat do společnosti.

Během festivalu přednesla proslov ředitelka věznice Světlá nad Sázavou, která zdůraznila důležitost takových projektů pro český vězeňský systém. Ve svém vystoupení ocenila význam mezinárodní podpory v podobě Fondů EHP a Norska, které pomáhají realizovat tyto klíčové programy zaměřené na zlepšení podmínek a bezpečnosti ve věznicích.

Festival nabídl bohatý doprovodný program, jehož součástí byla také ukázka práce psovoda se služebním psem, což byla jedna z největších atrakcí pro návštěvníky. K dispozici byl i eskortní vůz, kde příslušníci Vězeňské služby ochotně odpovídali na dotazy veřejnosti ohledně své práce, bezpečnostních opatření a dalších aspektů každodenního fungování vězeňského systému.

Festival EHP a Norska se stal významnou platformou pro prezentaci úspěšných projektů, které přispívají k rozvoji české společnosti, a zároveň posílil povědomí o důležitosti mezinárodní spolupráce. Projekty podporované těmito fondy pomáhají evropským zemím, jako je Česká republika, při řešení klíčových sociálních a ekonomických výzev. Festival tak nejen informoval, ale také propojil odborníky, veřejnost a mezinárodní partnery, kteří spolupracují na zlepšování podmínek v různých oblastech společnosti.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X