Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 16. září (VS ČR) – Pátým dnem pomáhají odsouzení s přípravou protipovodňových opatření, do dnešního dne se jich zapojilo více než pět stovek. Připraveni jsou také zapojit se při pomoci s následným odklízením škod ve vodou zasažených oblastech. Do pomoci se aktivně zapojil také personál vězeňské služby. Několik set příslušníku je v pohotovosti, napříč všemi organizačními jednotkami je vyhlášena dobrovolná sbírka materiální pomoci pro občany ze zasažených oblastí.

Až 800 odsouzených je připraveno pomoci obcím a krajům při zvládání povodňové situace. Již od čtvrtka a poté i během víkendu pomáhali nejčastěji při pytlování písku. Odsouzení z ruzyňské věznice v Praze pomáhali s čištěním potoka nedaleko věznice, v Jablonci nad Nisou pomáhají vězni z rýnovické věznice s úklidem města. Na stadionu Sigma Olomouc pomáhali odsouzení s přípravou opatření proti větru a dešti. S nabídkou aktivní pomoci oslovilo generální ředitelství prostřednictvím věznic a vazebních věznic také všechny justiční areály.

V pohotovosti zůstává také několik set příslušníků napříč všemi věznicemi. Dnes byla ve všech vězeňských zařízeních a na generálním ředitelství vyhlášena dobrovolná sbírka materiální pomoci pro spoluobčany ze zasažených oblastí. V případě potřeby je zajištěna psychologická pomoc zaměstnancům zasaženým povodněmi psychology vězeňské služby. Obdobná intervence je samozřejmě v maximální míře poskytnuta také vězněným osobám, kterých se aktuální povodňová situace jakkoli dotýká, případně má dopad na jejich rodiny.

Vězeňská služba ČR má připraveny evakuační plány, prostředky i prostory pro případnou evakuaci vězněných osob. Nicméně povodňová situace si realizaci těchto opatřeni naštěstí nevyžádala. Vězeňská služba ČR byla na příchod velké vody dostatečně připravena. Věznice hlásí pouze lokální problémy nevelkého rozsahu, většinou průsaky spodní vody v suterénních prostorách, či zatečení dešťové vody střechou do objektů. Škody menšího rozsahu napáchal také vítr. Některé věznice se také potýkaly s výpadky el. energie. V takovém případě byl provoz zajištěn pomocí agregátů. Žádné z těchto událostí však neměly dopad na chod vězeňských zařízení.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.