Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 26. června (VS ČR) - Ve dnech 18. – 22. 6. 2018 se v Moldávii uskutečnilo fotbalové mistrovství Evropy vězeňských služeb. V krásném fotbalovém areálu na předměstí hlavního města Kišiněva ve Vadul lui Vodă se proti sobě utkalo celkem osm týmů z vybraných evropských zemí. Po úvodním ceremoniálu, který zahájili funkcionáři z resortu moldavského ministerstva spravedlnosti, vězeňské služby a moldavské fotbalové asociace, se uskutečnilo rozlosování týmů do jednotlivých skupin. Skupina A byla složena z následujících týmů: Slovensko, Turecko, Polsko a domácí Moldávie. Do skupiny B byli zařazeni: Bulharsko, Rumunsko, Estonsko a také Česká republika.

Do prvního semifinálového kola se probojovaly a proti sobě nastoupily týmy hráčů z Polska a Rumunska (výsledek 2:0). Skutečné drama se však na hřišti odehrálo v rámci druhého semifinálového zápasu, kdy proti sobě nastoupili domácí Moldavané a hráči z České republiky. Pozice českých hráčů nebyla vůbec jednoduchá, neboť domácí hráče přišla povzbudit i ministryně spravedlnosti a generální ředitel vězeňské služby Moldávie. Domácí hráče během hry podpořila i početná skupina moldavských fanoušků a bohužel byla znát i přízeň rozhodčích k domácím. I přes vysoké nasazení domácích zvítězilo české mužstvo 1:0 a to zásluhou disciplinovanosti a bojovnosti celého českého týmu. Vítěznou branku vsítil Václav Sklenář. Ve finálovém klání nastoupili Češi proti Polsku a již od začátku bylo zřejmé, že oba týmy jsou velmi kvalitní nejen z hlediska fyzické přípravy, ale i v oblasti herní taktiky. Během prvního poločasu se žádnému z týmů nepodařilo vstřelit branku. Rozhodující moment přišel ve 48. minutě, kdy Jindřich Václavek překonal polského brankáře a svojí přesnou střelou zajistil českému týmu vítězství v šampionátu. Český tým se tedy stal po osmi letech držitelem titulu fotbalových mistrů Evropy vězeňských služeb. Jako nejlepší útočník šampionátu byl oceněn i Václav Knop z Vazební věznice Olomouc. Česká republika se mohla pyšnit i nejlepší obranou, neboť nikdo ze soupeřů nám nedovedl vstřelit gól o čemž jednoznačně hovoří skóre 0:17.

Cesta za úspěchem ovšem nebyla jednoduchá, ale všichni hráči i realizační tým přistupovali ke svým povinnostem profesionálně, disciplinovaně a s plným nasazením. Na základě těchto atributů se stal český tým evropským mistrem a vzorně tak reprezentoval Vězeňskou službu v zahraničí, což na šampionátu ocenili všichni soupeři i významní funkcionáři. Nezbytným podmětem k úspěchu byla podpora generálního ředitelství VS ČR bez kterého by se tato náročná akce nemohla uskutečnit.

  Cesta k cíli reprezentace VS ČR: Základní skupina Česko – Rumunsko     5:0 Bulharsko – Česko      0:3 Estonsko – Česko       0:7 Semifinále Moldávie – Česko       0:1 Finále Česko – Polsko           1:0 Umístění: Česká republika Polsko Moldávie Rumunsko Slovensko Bulharsko Turecko Estonsko

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.