Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 1. března (VS ČR) - Na tři desítky odsouzených z 11 českých věznic se zúčastnily mezinárodní umělecké soutěže Zpět do života. V konkurenci téměř 500 děl z Evropy a Spojených států se odsouzený z Věznice Rýnovice umístil na druhém místě, dalších osm děl se vešlo do první stovky.

 

Mezinárodní soutěž uměleckých děl vyhlásila nevládní organizace Art and Prison e.V. pro vězněné osoby již po páté. Do soutěže bylo zařazeno 489 uměleckých děl z mnoha evropských zemí a Spojených států. Do berlínského střediska nadace bylo z České republiky doručeno 31 děl z věznic: Břeclav, Heřmanice, Jiřice, Kynšperk nad Ohří, Liberec, Odolov, Ostrava, Pardubice, Rapotice, Rýnovice a Světlá nad Sázavou.

V soutěži byla hodnocena a oceněna umělecká díla žen, mužů a mladistvých umístěných ve vězeňských zařízeních. O vítězích rozhodla porota složená z odborníků na umění. Díla přihlášená do soutěže se stala součástí jedinečné sbírky vězeňského umění, která bude prezentována napříč Evropou v rámci putovní výstavy. Cílem této soutěže je povzbudit vězněné osoby k vytvoření uměleckého díla a dát veřejnosti možnost tato díla ocenit, informovat veřejnost o realitě vězeňského života, přenést pozitivní impulzy k osobnímu rozvoji, podporovat osobní interakci s druhými lidmi a přispět tak k bezpečí, resocializaci a reintegraci do společnosti.

Ve fotogalerii si můžete prohlédnout česká díla umístěná v první stovce, celkové výsledky soutěže pak na webu organizátora soutěže: https://artandprisonberlin.jimdo.com/

Sdílet článek

Facebook
Platforma X