Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

25. září (VS ČR) - Šest zástupců složek trestní justice amerického státu Texas navštívilo v první polovině září Vězeňskou službu České republiky. Díky dlouholetému rozvíjejícímu se partnerství mezi Vězeňskou službou ČR a Univerzitou Sama Houstona v Texasu – koordinátorem spolupráce na texaské straně, tak měli hosté možnost seznámit se s fungováním českého vězeňského systému a hovořit o aktuálních problémech a osvědčené praxi zde a za oceánem.

Pracovní návštěvy se zúčastnili Jason Clark, ředitel kanceláře generálního ředitele VS Texasu; Bobby Lumpkin, ředitel odboru logistiky a výroby VS Texasu; Jarvis Anderson, ředitel Probační služby v San Antoniu, sedmém nejlidnatějším městě USA;  Brian Hawthorne, šerif okresu Chambers; Jurg Gerber, profesor kriminologie na Univerzitě Sama Houstona; a Doug Dretke, ředitel Institutu vězeňského managementu na stejné univerzitě.

V úvodu sedmidenního náročného pracovního programu diskutovali texaští kolegové s vedením VS ČR v čele s Petrem Dohnalem a jeho náměstky o obecných charakteristikách vězeňství v ČR a problémech a výzvách, které jsou pro Česko i Texas společné. V rámci dalšího programu hosté navštívili Ústav pro výkon zabezpečovací detence v Brně, kde poznali, jak funguje péče o chovance umístěné v ústavu z důvodu jejich trestné činnosti způsobené psychickými poruchami. V Olomouci představilo vedení vazební věznice během prohlídky takřka všechna oddělení a činnosti věznice, včetně netradičního pracoviště pro odsouzené v Tršicích, kde se vězni starají o ustájené koně a údržbu areálu. Zástupci Věznice Mírov prezentovali výzvy spojené se zaměstnáváním vězňů odsouzených za závažné trestné činy, které je takřka výhradně realizováno v areálu věznice. Součástí pracovního programu bylo rovněž setkání s ředitelkou Probační a mediační služby ČR, Andreou Matouškovou.

Vrcholným bodem programu byla účast hostů na Dnech NATO 2018 na mošnovském letišti. S velkým nadšením hodnotili jak statickou ukázku VS ČR – zabavené předměty, průřez historií vězeňské služby apod. – tak následnou dynamickou ukázku zásahu příslušníků při útěku vězňů. Díky skutečnosti, že tento rok byly partnerem akce Spojené státy americké, došlo i na osobní setkání s americkým velvyslancem v ČR Stephanem Kingem a americkým vojenským personálem - například u jedinečného stroje letošních Dnů NATO, letounu B-52H Stratofortress. Za dlouhodobou významnou spolupráci v oblasti rozvoje vězeňství udělila Vězeňská služba ČR u příležitosti svého 25. výročí hostům z Texasu čestná ocenění.

Čistota, pořádek ve věznicích, vzájemný respekt mezi zaměstnanci a vězni - to je výčet několika bodů, které Texasané vyzdvihli při závěrečném hodnocení svého pobytu.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.